Aloittelijat

Tässä alkuasetelma.
Kakkosrivillä ja seiskarivillä olevat nappula ovat sotilaita. A1 ruudussa on torni, B1 ratsu, C1 lähetti, D1 kuningatar, ja E1 kuningas. Tässä tarkemmin alkuasetelmasta. Valkoinen tekee aina pelin avaussiirron.
Seuraavaksi sinun on hyvä tietää miten nappulat liikkuvat. Tässä tietoa.
Shakissa on myös monia erikoissiirtoja. kuten linnoittaminen ja ohestalyönti. Tässä tietoa.
Shakki peli päättyy joko jommankumman puolen voittoon, tai tasapeliin. Voittaa voi joko siten, että vastapuoli luovuttaa, taikka hänen kuningas joutuu mattiin. Tasapelin voi saavuttaa, kun molemmat osapuolet sopivat tasapelistä, tai jomman kumman kuningas joutuu pattiin, joka tarkoittaa että vuorossa oleva pelaaja ei voi siirtää mitään nappia sääntöjen mukaisesti. Tasapeli tulee myös, jos jompikumpi pelaajista shakkaa jatkuvasti kuningasta, eikä kuningas pääse minnekään pakoon shakkauksia. Tässä lisää tietoa.
Aikojen kuluessa shakkipeliin on kehittynyt erilaisia tapoja merkitä pelattu peli muistiin. Erilaisia merkintätapoja on mm. pitkä algebrallinen merkintätapa ja lyhyt algebrallinen merkintätapa: esim. 1.e2-e4 ja e4, jotka molemmat tarkoittavat, että valkoisen ensimmäisenä siirtona siirretään e sotilasta kaksi askelta eteenpäin. Tässä lisää tietoa merkintätavoista.
Shakkipeli on perinteisesti jaettu kolmeen eri osaan: avaukseen, keskipeliin ja loppupeliin. Aloittelijana sinun kannattaa aluksi keskittyä perusloppupeleihin ja muutamien perusavausten alkeisiin. Myöskin erilaiset taktiikka harjoitukset ovat hyödyllisiä. Tässä lisää shakkipelin vaiheista.
Suosittelen aloittelijalle seuraavanlaisia avauksia: Valkoisena 1. e4. Se voi johtaa mm. seuraaviin avauksiin: sisilialainen puolustus, Caro-Cann puolustus, Ranskalainen puolustus, venäläinen peli, espanjalainen peli, italialainen peli. Mustana 1.e4 vastaan voi pelata e5 taikka c5, jotka johtavat mm. sisilialaiseen puolustukseen ja espanjalaiseen peliin.